Szende Katalin és Szilágyi Magdolna részvétele a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság 2017. évi közgyűlésén és konferenciáin Krakkóban

Szende Katalin és Szilágyi Magdolna részvétele a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság 2017. évi közgyűlésén és konferenciáin KrakkóbanA Nemzetközi Várostörténeti Bizottság (International Commission for the History of Towns, ICHT), a CISH várostörténeti kutatásokra szakosodott tagszervezete 2017-ben Krakkóban tartotta a szokásos éves közgyűlését és tematikus konferenciáit, melyen Szende Katalin és Szilágyi Magdolna képviselte a Magyar Várostörténeti Atlaszt.

Az ICHT 2017. szeptember 13-án tartott közgyűlését szeptember 15-én egy kétnapos nemzetközi konferencia követte Political Functions of Urban Spaces through the Ages címmel. Az itt elhangzott, a középkortól a 20. századig terjedő időszakot felölelő 15 előadás a politikai reprezentáció városi térhasználatra gyakorolt hatását járták körül. Szeptember 16-án egy újabb nemzetközi konferenciára került sor Town Types in European Comparison Based on the Town Atlases címmel. A konferencia a Történeti Városatlasz Munkacsoport ülésével kezdődött Ferdinand Oppl (Bécs) elnökletével. Ezt követte Anngret Simms (Dublin) előadása az összehasonlító várostörténeti kutatások kihívásairól valamint Szende Katalin és Szilágyi Magdolna közös előadása a várostipológia alkalmazásának lehetőségeiről és szerepéről a várostörténeti kutatásokban. A konferencia délutáni „rezidenciavárosok” illetve „iparvárosok és kikötővárosok” témakörhöz kapcsolódó szekcióinak levezetésére Szende Katalint kérte fel a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság. Az előadások absztraktjait lásd itt.