Nyilatkozat az ukrajnai háború kapcsán

Lviv kep1A Magyar Várostörténeti Atlasz szerkesztőinek és kutatóinak közössége csatlakozik a Historic Towns Trust nyilatkozatához. Szeretnénk kifejezni őszinte együttérzésünket és támogatásunkat Ukrajna népe iránt. Borzalommal szemléljük életek, otthonok és demokratikus szabadságjogok pusztulását Ukrajnában. Mély részvétünket fejezzük ki tudós kollégáinknak, jelen esetben különösen az ukrán történelmi városok atlaszán dolgozóknak. A történelmi városokkal kapcsolatos munkájuk fontos szerepet játszik Ukrajna városi, épített örökségének megőrzésében. (Az eredeti szöveget teljes terjedelmében lásd itt.)

 

Myron Kapral, az Ukrán Várostörténeti Atlasz tudományos szerkesztőjének válasznyilatkozata:

Kedves Kollégák és Barátaink!

Szívből köszönjük a Historic Towns Trust nyilatkozatát és Ukrajna lakossága irányában kifejezett szolidaritását ebben a számunkra vészterhes időszakban. Mi itt Ukrajnában érezzük az egész világ felénk irányuló támogatását!

Az Ukrán Várostörténeti Atlaszsorozat 1. kötete (Lviv/Lemberg) 2014-ben jelent meg, a kelet-ukrajnai háború idején, amikor Oroszország krimi és donyeci inváziója elkezdődött. Ezt követően még világosabbá vált számunkra az Európai Történelmi Városatlasz-sorozat egyik fő célja, hogy a történelmi városok helyrajzát az atlasz segítségével megőrizzük utódaink számára. Máig összesen négy kötet jelent meg (Lviv - 2014, Halics - 2018, Zhovkva - 2016, Zhydachiv - 2020). Az Ukrajna elleni agresszió kezdete előtt készült el az 5. kötet (Belz - 2022), amelynek publikálására már nem kerülhetett sor (a borítót lásd a képek között). Terveink között szerepel az ukrán történelmi városatlaszok interaktív, interneten elérhető változatainak a megvalósítása. Szívélyes üdvözlettel.

Az ukrán városatlaszokra lásd saját academia.edu honlapomat.

 

Lviv no1.cover 


Halics no2.cover

 

Zhovkva no3.cover

 

 Zhydachiv_no4.cover.jpg
 Lviv kep2  Halics kep  Zhovkva kep  Zhydachiv kep

 Belz no5.cover