A Nemzetközi Várostörténeti Bizottság és a Városatlasz Munkabizottság idén Írországban tartotta éves összejövetelét

Derry foto1A Nemzetközi Várostörténeti Bizottság (International Commission for the History of Towns, ICHT) tagjai 2022-ben írországi helyszíneken tartották meg szokásos éves közgyűlésüket, illetve az ehhez hagyományosan kapcsolódó tematikus vándorkonferenciát, valamit az ICHT keretein belül működő Városatlasz Munkacsoport éves találkozóját és műhelykonferenciáját. A rendezvényen a magyar várostörténetet és a Magyar Várostörténeti Atlasz sorozatot Szende Katalin és Majorossy Judit képviselték.Derry foto2

Az egyhetes rendezvényt az Ír Várostörténeti Atlasz munkatársai több helyszínre szervezték, nem véletlenül, hiszen az idei év az ír sziget kettészakadásának (Partition of Ireland) centenáriuma, és a szervezők (Ruth McManus, Dublin City University; Michael Potterton, Maynooth University; Sarah Gearty, Royal Irish Academy és Keith Lilley, Queen’s University Belfast) a szakadás ellenére való összetartozást erősítendő Dublin/Maynooth és Derry/Londonderry helyszíneket választották a szakmai összejövetel résztvevői számára. A konferencia alatt több szakmai kirándulásra is sor került, mind az Ír Köztársaságban (Maynooth, Dublin, Kells, Cavan), mind Észak-Írországban (Enniskillen, Derry).

A konferencia témája meglehetősen aktuális volt (Crisis in Urban Order), hiszen az előadások a városi rendet bomlasztó krízis, válság, elszakadás kérdését járták körül, földrajzi, kulturális és társadalmi értelemben egyaránt. A nemzetközi városatlasz munkabizottság szekcióján belüli kerekasztal beszélgetést és az ahhoz kapcsolódó rövid előadásokat pedig a megosztott/felosztott városoknak (Mapping Crisis – Historic Towns Atlases and Divided Cities) szentelték. A szekciók különböző megközelítésekből vizsgálták a városi rend válságát: a városi tér rendjének változása, a városvezetés politikai rendjének alakulása, a társadalmi csoportok között fennálló rend felborulása szempontjából közelítették meg a kérdést. Középpontba kerültek a különféle városi konfliktusok, amelyekre háború, megszállás, vagy lázongások következtében került sor, illetve egyes előadások a járványok (pestis, kolera), a környezeti katasztrófák (árvíz, földrengés), a nem megfelelő életkörülmények (egészségügyi viszonyok, lakhatási gondok), vagy a nem megfelelő ellátás (élelem) következményeit vizsgálták, mások pedig a vallási megosztottság hatását elemezték a korábbi városi, illetve társadalmi rend alakulása szempontjából a különböző európai régiókban, illetve különböző történelmi korszakokban.

A kronologikusan összeállított program nyitó előadásában Szende Katalin a magyar, a cseh és lengyel püspöki városok példáján az egyháziak és a világiak között felmerülő különböző konfliktusokat vizsgálta (Neither God’s Peace, Nor Civic Order? Conflicts in Central European Cathedral Cities in the Middle Ages). Az előadások absztraktjait lásd itt. A Városatlasz Munkacsoport az utolsó nap egy kerekasztal beszélgetés keretében azt járta körül, hogy a fenti értelemben vett válságból, illetve megosztottságból, mi és hogyan jeleníthető a városatlaszokon. Majorossy Judit a már megjelent magyar atlaszok példáján (elsősorban Buda, Pécs és Szeged) a török hódoltság időszakának válságát és az annak nyomán létrejött városi megosztottságot mutatta be (Divided Cities? as a Consequence of the Ottoman Wars/Advance in the Kingdom of Hungary: Examples from the Hungarian Atlas of Historic Towns Series). A konferencia programja megtalálható itt. A mellékelt fotókat Jennifer Moore (Royal Irish Academy), Szende Katalin és Majorossy Judit készítte. További fotók és angol nyelvű összefoglaló található az ír tudományos akadémia honlapján.

 20220914 Dublin RIA  SZK_eloadas-1.jpg  20220913 SZK round  Dublin-walk.jpg
 20220916 HTA part  MJ_eloadas.jpg  MJ_eloadas1-1.jpg  Derry-walk-1.jpg
 20220913 085732  20220914_154437-1.jpg 20220916_160126-1.jpg   
 Kells walk  Kells-walk1.jpg Dublin walk1