A Városatlasz Munkabizottság munkatársai Jászvásáron jártak

Iasi0 cover Gravura Iasi 1788Iasi0 cover2Idén 2023. szeptember 18. és 20. között került sor a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság (International Commission for the History of Towns, ICHT) éves, tematikus vándorkonferenciájára Moldva történelmi régiójának kulturális központjában, a romániai Jászvásáron (Iaşi-ban), amely 1564-től 1859-ig a Moldvai Hercegség, majd pedig a 20. század elején egy ideig (1916-1918) a Román Királyság fővárosa volt. A konferencia szervezői idén Laurenţiu Rădvan és Dan Dumitru Iacob, a Román Várostörténeti Bizottság tagjai voltak. Intézményi támogatást az esemény megrendezéséhez a Román Várostörténeti Bizottságon túl az Alexandru Ioan Cuza Egyetem Történettudományi Intézete, a „Regina Maria” városi múzeum, valamint a „Moldova” nemzeti múzeumegyüttes adott.

A konferencia keretein belül (szeptember 18-án, hétfőn délelőtt), szokásos módon sort került az ICHT keretein belül működő Városatlasz Munkacsoport (Atlas Working Group, AWG) éves találkozójára és munkamegbeszélésre is. A rendezvényen, az elmúlt évekhez hasonlóan, a Magyar Várostörténeti Atlasz sorozatot Szende Katalin (mint az ICHT tagja és az AWG vezetője), valamint Majorossy Judit (az AWG tagja) képviselték.

A háromnapos konferencia két helyszínen zajlott, a román nemzeti múzeum és a Románia utolsó királynéjáról elnevezett „Regina Maria” városi múzeum történelmi épületeiben. Az első nap a jászvásári Kultúrpalota (Palatul Culturii) reprezentatív falai között került sor többek közt a városatlasz munkabizottság megbeszélésére és a magyar városatlasz munkatársának, Majorossy Juditnak a beszámolójára is, aki a nyomdai előkészítés fázisában levő Óbuda atlaszról beszélt. A mai épület helyén állt a középkori moldovai hercegi palota (1434 után), amelynek néhány feltárt fala és a régészeti ásatások során talált tárgyak a konferencia keretei között megtekintett kiállításban láthatóak voltak. A 19. század elején (Alexandru Moruzi fejedelem idején) épült fel a mai épület elődje, amelyet aztán kétszer is átépítettek, mígnem a 20. században (1955-ig) igazságügyi palotaként szolgált. A bemutatott maketteken ezek az építéstörténeti változások jól követhetőek.

A második és harmadik napon a városi múzeum egyik, nemrégen felújított, korábban bojár kúriaként szolgáló épületében voltak a résztvevők. A múzeum facebook oldalán a konferencia előadásai adott időben az érdeklődők számára online is követhetőek voltak (az eseményt követően azonban sajnos már nem hallgathatóak meg). Az előadások témáit és azok absztraktjait lásd itt. Idén a konferencia megnyitó előadását a Helsinki Egyetem professzora, Peter Clark tartotta, „Crisis and Mediating Urban Order from the Middle Ages to the Present” címmel.

Ahogyan a nyitó előadás címe is jelzi, a konferencia témája a korábbi két évhez hasonlóan a városi rend témája köré szerveződött. A spliti konferencia (2021) a városi rend megteremtésének, szabályozásának és fenntartásának főszereplőit (Protagonists of Urban Order), az írországi konferencia (2022) a városi rendet megbontó különféle kríziseket és a rendet bomlasztó tényezőket és szereplőket (Crisis in Urban Order), míg az idei konferencia a válságokat, illetve a nagyobb horderejű változásokat követően a városi rend helyreállításának folyamatát és szereplőit (Mediating Urban Order) vizsgálta. A konferencia programja megtalálható itt.

A mellékelt fotók közül a múzeumbeli kiállításokban néhányat Majorossy Judit készített, az eseményről készült további fotókat pedig a szervezőknek köszönjük!

Iasi1

Iasi2

Iasi3

Iasi8
Iasi4

Iasi5

Iasi7
Iasi9 Iasi10 Iasi11 20230920 Laurentiu

Iasi12

Iasi15

Iasi16 20230920 091107